Käytöstä rankaiseminen ei toimi – Suomessa kuolee huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin

Viime vuonna huumeiden uhreina kuoli Suomessa 261 henkeä. Se on viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.
Huumekuolemat ovat lisääntyneet etenkin nuorten keskuudessa, ja tilastollisesti huumekuolema on Suomessa jo toiseksi yleisin alle 40-vuotiaiden miesten kuolinsyy. Suomessa huumeisiin kuollut ihminen on muuta Eurooppaa useammin nuori.

Jokin on siis mennyt pahasti pieleen suomalaisessa huumepolitiikassa.

Riippuvaiset tarvitsevat mielenterveyspalveluita. Niitä kuuluukin Suomessa tarjota hoitokeinona, mutta tämä ei käytännössä toteudu.
Huumeriippuvaiselta ihmiseltä vaaditaan yleensä kuukausien kuivillaoloa ja verikokeissa käyntiä ennen kuin hoitoa voi saada. Lisäksi ihminen, joka jo saa apua mielenterveysongelmiin, voi menettää avun, jos jää kiinni huumeiden käytöstä.

Tämä on väärin, sillä se jättää riippuvaisen ihmisen täysin oman onnensa nojaan. Huumeiden ongelmakäytön tulisi olla painava syy saada enemmän apua, ei syy evätä apu.

Tarvitsemme lisää vertaistukea ja lisää terapiaa ongelmakäyttäjille ja riippuvaisille. Lääkehoitoa voi tarjota riippuen päihteestä jota ihminen on käyttänyt – mutta sitä ei kuuluisi tyrkyttää jokaiselle ensisijaisena hoitona.

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa maita löytämään uusia keinoja ongelmakäytön kitkemiseki. Tähän asti käytetyt keinot kuten rankaiseminen eivät toimi – ja ongelmakäyttö yliannostuksineen lisääntyvät. Myös THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen pitää kehitystä huolestuttavana: ”Huumeiden käyttö on meillä lisääntynyt hyvin tasaisesti koko ajan.”  Hakkaraista huolestuttaa varsinkin uhrien nuori ikä.

Huumekuolema on siis alle nelikymppisten suomalaismiesten toiseksi yleisin kuolinsyy. Tilanne on riistäytymässä käsistä. Keskustelu huumepolitiikkamme linjoista täytyy käydä uusiksi.

Kajsa Santonen Helsini

Kajsa Santonen
opiskelija
Twitter: @adelekaisa

Ratkaisuja

Avoin valtuustoryhmä on tehnyt töitä huumeita käyttävien ihmisten oikeuksien ja henkiin jäämisen parantamiseksi. Keinoja on: mm. yliannostuksia ehkäisevän aineen jakelu ja valvotut käyttötilat ovat asiantuntijoiden mukaan tehokkaita tapoja ehkäistä huumeista riippuvaisille ihmisille ja myös muulle yhteiskunnalle koituvia haittoa.

Ehkä tärkein keino ehkäistä päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja on yhdenvertaisuuden toteutuminen palveluissa:  ihmiseltä ei saa evätä apua päihteiden käytön vuoksi ja ihmisten pitää uskaltaa pyytää apua ongelmiinsa, vaikka he käyttäisivät päihteitä. Näin useampi ihminen saisi tukea mm. käytön lopettamiseen. Tällä hetkellä ihmisten arvostava kohtelu tai oikeus yhdenvertaisiin palveluihin ei aina toteudu.

Käyttötilat Helsingissä
Petrus Pennasen blogi: Minkä arvoinen on narkomaanin henki?
Petrus Pennasen blogi yhdenvertaisuudesta

Lähteet

Käypä hoito -ohjeet – Huumeongelman hoidossa ja huumeiden käyttöön liittyvien haittojen vähentämisessä tarvitaan ennakkoluulotonta, neutraalia ja tuomitsematonta otetta

Helsingin Sanomat 6.12.2019 Huumeet tappavat Suomessa historiallisen paljon ihmisiä, uhrit ovat usein nuoria

EU:n tilastoraportti huumekuolemista

EU:n tutkimuskeskuksen ECCMID:in raportti koskien maita, joissa erityisen paljon huumekuolemia, kuten Suomea: EMCDDA assessment of drug-induced death data and contextual information in selected countries

5 kommenttia. Leave new

 • 8878998798
  18.2.2020 14:20

  Millaisiin huumeisiin nämä sitten oikein kuolevat? Opioidien yliannostukseen?(aika hankalaa subutexilla) Sekakäyttöön?(bentsot, viina, opioidit?) Muuntohuumeisiin(Alfa-PV ja muu paska jota ei kenenkään kannattaisi koskaan edes kokeilla)?

  Vastaa
  • Riia Järvenpää
   18.2.2020 20:55

   Suomessa kuollaan ilmeisesti sekakäyttöön. Kuolemista suuri osa on monitilamyrkytyksiä, kerrotaan Helsingin Sanomissa: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006379649.html

   Vastaa
  • Eiköhän se oo niin ettei muuntohuumeiden lisäksi kannata kokeilla mitään muitakaan. Jos käyttö laillistettaisiin, se olisi erittäin huono viesti nuorille jotka ei vielä osaa itse ajatella. Ja myyntikin lisääntyisi.

   Vastaa
 • Margit Vartiainen
  18.2.2020 19:20

  Tuo on niin totta! 🙁. Itse olen ollut autettava joskus ja nyt saan olla auttaja 🌞

  Vastaa
 • Jari Aho
  21.5.2020 12:15

  käytön rangaistavuuden poistaminen saattaisi auttaa riippuvuudesta kärsiviä puhumaan ongelmistaan ja madaltaisi kynnystä hakeutua hoitoon.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Valikko