Lisää kaupunkia Helsinkiin ja sote-palveluja ihmisille ajoissa – Kaupunginvaltuuston kokous 12.2.

petrus pennanen helsingin kaupunginvaltuusto kuntavaalit 2021

Valtuustoryhmän ja valtuuston kokouksessa käsiteltiin mm.

 • Kokeilu terveysasemien tuottamisesta yksityisesti
 • Helsinki Garden – Töölöön rakennettava viihdekompleksi ja sen vaikutukset alueeseen
 • Aloite vihreiden alueiden lisäämisestä Helsinkiin
 • Aloite kotihoidon työntekijöiden päätäntävallan lisäämisestä.

Terveysasemien ulkoistuskokeilu

Valtuustossa käsitteltiin kokeilua 1-3 terveysaseman kilpailuttamiseksi hoidon saatavuuden ja laadun sekä uusien toimintamallien kehittämiseksi. Tällä hetkellä hoitoon ei usein pääse kun sitä tarvitsee. Lääkäripaikkoja on täyttämättä ja vaihtuvuus niissä on suurta.
kuntavaalit helsinki avoin puolue petrus pennanen
Kuvassa näkyvät Helsingin terveysasemien kiireettömän hoidon odotusajat viimeisen kahden vuoden ajalta. Tilanne on heikentynyt nopeasti, ja asiaan on syytä puuttua.

Petruksen puheenvuoro:

Asia on vaikea. Terveyskeskuksessa hoitajana työskentelevä ystäväni kertoo vakavista johdon ongelmista – erittäin jäykkä organisaatio heikentää työtehoa, -henkeä ja motivaatiota. Vuokratyövoiman käyttö on laajaa. Perusongelma on että organisaation toiminta pohjautuu ennalta annetun mallin mukaiseen ylhäältä saneluun eikä asiakastyötä tekevien kuunteluun.

Terveyskeskuksissa ollaan myös huolissaan yksityistämiskokeilun vaikutuksista. Sijoittavatko yksityiset tahot ensin runsaasti rahaa saadakseen etumatkaa kituvaan julkiseen puoleen, ja sen jälkeen kaappaavat markkinan heikentäen laatua? Miten käy pitkäaikaisen lääkäri-hoitaja-potilassuhteen?

Ulkoistamiskokeilu voi olla keino saada ideoita ja uusia keinoja omien terveyskeskustemme kehittämiseen. Toisaalta terveyskeskusten autonomian lisääminen, asiakastyötä tekevien päätäntävallan lisääminen – mihin liittyy myös tämän kokouksen kohdassa 19 oleva aloitteeni – ja omalääkärijärjestelmän kehittäminen eivät vaadi kilpailutusta ja yksityisen puolen referenssiä.

En missään nimessä kannata erikoissairaanhoidon yksityistämistä tai kilpailutusta Suomessa. Perusterveydenhoidossa on kuitenkin näyttöä, että yksityiset tahot voivat hoitaa joitakin asioita paremmin.

Ehdotetussa kokeilussa on onneksi tiukat reunaehdot:
+ Henkilöstön kanssa kesikustellaan aktiivisesti ja pidetään huolta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
+ Kokeilu on rajatulle ajalle
+ Riippumaton taho valvoo
+ Opit otetaan omien terveysasemien käyttöön

Näillä ehdoilla voin hyväksyä kokeilun – mutta en sen varjolla suoritettavaa perusterveydenhoidon kaappausta tai laadun heikennystä.

Kokeilua tärkeämpää on kouluttaa enemmän lääkäreitä, lisätä hoitajien päätäntävaltaa ja palkkaa sekä parantaa organisointia.

Helsinki Gardeni

Töölöön yksityisellä rahalla rakennettava urheilu- ja ravintolakompleksi Garden kiihdyttää valtuutettuja kokouksesta toiseen. Alla Petruksen puheenvuoro:

Garden vastustetaan, koska kokonaisuus on massiivinen ja rajoittaa näköaloja.

En ole kantakaupungissa asuvana ja alueella usein liikkuvana kokenut että näköala stadionilta keskuspuistoon tai toisin päin asfaltoidun parkkikentän yli olisi merkittävä tai yleensä kiinnittänyt huomiotani. Sen sijaan olen nauttinut näköaloista ympärillä olevilta kallioilta.

Kyseinen Nordenskiöldinkadun pätkä on ollut osuus, joka kuljetaan läpi mahdollisimman nopeasti koska siellä ei ole ns. mitään. Mitä paikalla tehtäisiin jos Gardenia ei rakenneta? Parkkipaikan tilalle voitaisiin tehdä puisto, mutta vieressä on jo koko keskuspuisto ja Eläintarhan puisto. Puisto peittäisi myös näkymiä.

Haluan monen muun kanssa lisää kaupunkia Helsinkiin, ja asfalttikenttien korvaaminen kulttuuri-, asunto- ja kaupallisilla tiloilla on lähtökohtaisesti parasta kaupungin tiivistämistä. Näköalapaikkoja on tässä tapauksessa hyvin tarjolla mäillä, joita sijaitsee kolme kohteen eri puolilla.

Twitter-gallupissani yli 75% vastaajista joko kannattaa hanketta tai haluaisi sen olevan korkeampi, joten uskoisin hankkeella olevan kaupunkilaisten enemmistön tuen.

 

Koko valtuuston kokouksen voi katsoa tuttuun tapaan Helsinki-kanavalta. Koko kokous oli hurjat 5 tuntia pitkä! Onneksi yksittäisten valtuutettujen puheenvuorot voi katsoa erikseen, linkki niihin löytyy sivun lopusta.

Valtuustoryhmän kokous

Valtuustoryhmäkokouksemme oli tuttuun tapaan avoin. Vieraana meillä oli kaupunkiviljelyaktiivi Tehilah Auramo. Katso video kokouksesta.

Aloitteet

Petrus ja Atte Harjanne jättivat kokouksessa aloitteen vihreiden alueiden lisäämisestä Helsingissä.

Petruksen aloite kotihoitajien päätäntävallan lisäämisestä siirtyi seuraavaan kokoukseen, 26.2. Siitä lisää siis silloin!

1 kommentti. Leave new

 • Markku Kuuselo
  23.2.2020 11:07

  Perusterveydenhoitoa ei pidä ulkoistaa. Valtion tulee turvata sen toiminta jokaisessa kunnassa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Rasisti on rasisti?
Seuraava artikkeli
Ydinvoiman käyttöä tulee lisätä
Valikko