Straff för drogbruk fungerar inte – i Finland dör folk av droger mer än nånsin förr

Fler människor än någonsin tidigare dör av droger i Finland. I fjol förlorade vi 261 liv. Antalet dödsfall ökade med en femtedel sedan året innan.

Dödsfallen har ökat i synnerhet bland ungdomar. Droger är enligt statistiken den nästvanligaste dödsorsaken bland män under 40 i Finland.

Någonting i vår narkotikapolitik har alltså gått väldigt fel.

Människor som är beroende behöver psykvårdstjänster. I teorin skall de här tjänsterna också erbjudas i Finland, men i praktiken fungerar systemet inte.

I regel krävs nämligen att missbrukaren hålls ren och genomgår blodprover i flera månader innan hen erbjuds ordentlig hjälp. Och en person med beroende som redan får psykiatrisk hjälp kan förlora all den hjälp om hen åker fast för drogbruk.

Detta är fel. Vi lämnar människan ensam, utan hjälp. Att åka fast för drogmissbruk borde ses som ett rop på mer hjälp, inte som en orsak att förvägra hjälpen.

Vi behöver fler kamratstödsgrupper och mer terapi för missbrukare och människor med beroendeproblem. Mediciner kan också erbjudas som hjälp, beroende på vilken drog människan har använt. Men mediciner ska inte automatiskt erbjudas till alla drogmissbrukare som en första behandlingsmetod.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar länder att hitta nya sätt att utrota missbruket, eftersom straff inte fungerat och både missbruk och överdoser ökar. Forskningsprofessor Pekka Hakkarainen på THL (Institutet för hälsa och välfärd) är också oroad över utvecklingen: ”Vi har sett en stadig ökning i drogmissbruk.”

Hakkarainen är särskilt bekymrad över offrens unga ålder.

Situationen håller på att spåra ur totalt om droger är den nästvanligaste dödsorsaken bland yngre män. Vi måste diskutera linjedragningarna i vår drogpolitik pånytt.

Kajsa Santonen Helsini

Kajsa Santonen
studerande
Twitter: @adelekaisa

Läs mer på finska

Käyttötilat Helsingissä

Petrus Pennasen blogi: Minkä arvoinen on narkomaanin henki?

Petrus Pennasen blogi yhdenvertaisuudesta

Käypä hoito -ohjeet – Huumeongelman hoidossa ja huumeiden käyttöön liittyvien haittojen vähentämisessä tarvitaan ennakkoluulotonta, neutraalia ja tuomitsematonta otetta

Helsingin Sanomat 6.12.2019 Huumeet tappavat Suomessa historiallisen paljon ihmisiä, uhrit ovat usein nuoria

EU:n tilastoraportti huumekuolemista

EU:n tutkimuskeskuksen ECCMID:in raportti koskien maita, joissa erityisen paljon huumekuolemia, kuten Suomea: EMCDDA assessment of drug-induced death data and contextual information in selected countries

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Valikko