Olin vuonna -98 konferenssissa jossa tapasin iloisen sveitsiläisen herrasmiehen. Myöhemmin illalla juttelin tämän tyylikkäästi pukuun ja solmioon pukeutuneen moninkertaisen emeritusprofessorin kanssa yli tunnin iltajuhlissa.
Hän ei aluksi uskonut että olin myös tohtori, mutta kun saimme sen pois alta alkoi juttu luistaa. Meillä oli samanlainen elävä ja välitön meininki. Hän kertoi käyneensä Helsingin yliopistossa luennoimassa psykedeelisistä sienistä 60-luvulla. Ilmankos kun hän oli edellidellä vuosikymmenellå löytänyt niiden vaikuttavan aineen psilosybiinin.
Sitten hän Amsterdamin konferenssin iltajuhlissa tarjosi minulle kyseisiä sieniä, ja laadukasta kannabista. No tämän kerran, kun kerran tarjoaja oli kuka oli: Albert Hofmann, silloin 93 vuotias. Hän löysi myös LSD:n ja oli käyttänyt sitä pidempään kuin kukaan, yli 50 vuotta.
Tulokset olivat nähtävissä. Useimmat 93-vuotiaat elävät hyvin rauhallisesti vanhainkodissa tai sairaalassa letkuissa; Hoffman osallistui konferensseihin ympäri maailmaa iloisena ja erittäin skarppina. Hän eli 102 vuotiaaksi.
–
Huumekaupassa puhutaan nykyään sadoista aineista koska aineita tehdään niin tehokkaasti laittomaksi.
Ne kymmenen aiemminkin käytettyä, jotka tehtiin ekana laittomiksi, ovat pääsääntöisesti vähiten epäterveellisiä ja vaikutuksiltaan puhtaimpia.
Esimerkiksi LSD jolla ei ole mitään fyysisiä haittavaikutuksia, päinvastoin edistää terveyttä. Sen tilalle on tuotu laillisia, todella paljon vaarallisempia vaihtoehtoja kieltolakipolitiikan suorana seurauksena.
Myrkyt ovat vallanneet markkinat, mutta LSD:n terapiakäyttö jonka valtava potentiaali huomattiin sadoissa tutkimuksissa jo 1950-luvulla on edelleen kielletty.
Olin 90-luvun alussa tekemässä internetin ensimmäistä Tryptamiini FAQ:ta biokemian laitoksen kirjastossa. Tutkijat kertoivat silloin että laitokselta oli löydetty 60-luvulla laillisesti tutkittuja LSD:tä. Ne oli lähetetty tietysti ongelmajätelaitokselle mille biokemistit hieman naureskelivat.
Pääsin itse kokemaan psykedeelien laittomuuden, kun eksäni ilmiantoi kodissani olleen LSD:n poliiseille ja sain siitä sakkotuomion.
Onneksi psykedeeliterapian tutkimus maailmalla on alkanut uudestaan ja myös Suomessa ensimmäinen psilosybiinitutkimus on saanut luvan. Myös psykedeelien vaikutusmekanismista aivojen muovautuvuuteen on saatu uutta tietoa.
–
Mistä tässä kaikessa on kysymys? Rauhasta ja rakkaudesta. 60-luvulla levinnyt kulttuuri ei ole klisee vaan totta ja täällä edelleen. LSD auttaa löytämään sen, ja tiede löysi meille LSD:n. Eli Hoffman. Kiitos hänelle.