Historiallinen valtuustoaloite: Kannabis lailliseksi Helsingissä

Helsingissä on aivan liikaa huumekuolemia, järjestäytynyttä huumerikollisuutta ja syrjäytyneitä nuoria. Näiden vakavien ongelmien vähentämiseksi Avoimen Puolueen puheenjohtaja Petrus Pennanen jätti eilen historiallisen valtuustoaloitteen erillislain säätämisestä kannabiksen laillisen tuotannon ja myynnin sallimiseksi Helsingissä. 

Suomen huumepolitiikkaa on pahasti epäonnistunut. Auta puoluettamme jatkamaan työtämme kannabiksen laillistamiseksi ensin Helsingissä ja sitten koko Suomessa kannattamalla rekisteröintiämme Oikeusministeriön palvelussa:

https://puoluerekisteri.fi/#/puolue/20

Kannatus vie vain muutaman sekunnin, ei sido sinua mihinkään eikä tule julkiseksi palvelussa. Kiitos paljon! ✌💚🇫🇮

 

Avoimen valtuustoryhmän ryhmäaloite 20.1.2021:

Lainsäädäntöaloite kannabiksen laillisesta tuotannosta ja myynnistä Helsingissä

Helsinki kärsii vakavasta huumeongelmasta. Järjestäytynyt rikollisuus saa suuria tuloja laittomien huumeiden myynnistä, joista suurimman markkinan tarjoaa kannabis. Rikolliset myyvät myös ns. kovia huumeita, joiden yliannostuskuolemat ovat 2000-luvulla hälyttävästi lisääntyneet (*). Vuonna 2017 peräti 46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin, ja vuonna 2020 päihdeongelmat ovat koronatilanteen vuoksi pahentuneet. 

Kovien huumeiden yliannostuskuolemien lisäksi pahimpiin huumeongelmiin lukeutuu laajan kannabista käyttävän väestöosan syrjäytyminen heidän tullessa luokitelluiksi rikollisiksi. 25-34 vuotiaista suomalaisista 45% on kokeillut laitonta huumetta, useimmiten kannabista, ja Helsingissä prosenttiluku on luultavasti vielä suurempi. Merkintä kannabiksen käyttörikoksesta voi estää opiskelu- tai työpaikan saannin ja pääsyn mielenterveyshoitoon. Nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma, jota meidän ei kannata järjestelmällisesti pahentaa tekemällä valtavasta joukosta nuoria aikuisia rikollisia heidän kannabiksen käyttönsä vuoksi. 

Esimerkiksi Kanada, Kalifornia, Kolorado, Uruguay ja Etelä-Afrikka ovat viime vuosina torjuneet Helsingin kohtaamia huumeongelmia laillistamalla kannabiksen. Pohjoisten suurkaupunkien Vancouverin, Toronton ja Seattlen alueella kannabis on ollut laillista jo vuosia, mutta EU:sta ei tälläistä kaupunkia vielä löydy.  Liittovaltiotasoinen laillistaminen Yhdysvalloissa etenee vahvasti ja viimeistään sen toteuduttua herätään myös EU-tasolla laajasti asiaan. 

Kannabiksen laillinen tuotanto ja valvottu myynti täysi-ikäisille

1) Poistaa järjestäytyneen rikollisuuden suurimman tulonlähteen.

2) Torjuu kannabista käyttävän väestön syrjäytymistä ja siihen littyviä vakavia ongelmia.

3) Poistaa teini-ikäisiä houkuttelevan “kielletyn hedelmän” vaikutuksen, mikä on vähentänyt alaikäisten huumeiden käyttöä. (**)   

4) Takaa että kannabis on puhdasta eikä sisällä myrkyllisiä lisäaineita.

5) Tuottaa huomattavia verotuloja. Arvonlisäveron lisäksi käyttöön voidaan ottaa alkoholiveron kaltainen päihdevero. 

6) Vapauttaa poliisin ja muiden viranomaisten resursseja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.

7) Erottaa laajasti käytetyn kannabiksen ja huumekuolemia aiheuttavien kovien huumeiden markkinat, jolloin kannabiksen myyntipisteissä ei ole tarjolla vaarallisempia päihteitä.  

8) Kehittää Helsingin brändiä edistyksellisenä tiennäyttäjänä ja maailman toimivimpana kaupunkina houkutellen kaupunkiin varakkaita turisteja. 

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Avoin valtuustoryhmä ehdottaa, että Helsinki tekee  valtioneuvostolle lainsäädäntöaloitteen erillislain säätämisestä siten, että kannabiksen valvottu tuotanto ja myynti sallitaan täysi-ikäisille kaupungin alueella. Erillislaki voidaan rajoittaa koskemaan määräaikaista kokeilua tuotannon tapahtuessa tarkan valvonnan alla kaupungin alueella ja myyntipisteiden sijaitessa tarkoitukseen sopivalla rajatulla alueella. Jos normaalin THC:ta sisältävän kannabiksen myyntiin ei voida myöntää lupaa, voidaan lupa rajoittaa vain CBD:tä sisältävään kannabikseen, minkä myynti on sallittua esimerkiksi Tallinnassa. Lainsäädäntöaloitteen tekemisessä voidaan käyttää kaupunginhallituksen 1.4.2019 tekemän kovien huumeiden käyttöhuonekokeilua koskevan lainsäädäntöaloitteen yhteydessä toimiviksi todettuja käytäntöjä. 

Petrus Pennanen

Amos Ahola

Leo Bergman

 

*) https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3170829

 https://thl.fi/fi/-/huumeiden-kokeilu-ja-kaytto-yleistyvat-edelleen

**) https://www.denverpost.com/2019/07/08/marijuana-recreational-use-laws-teen-usage/

3 kommenttia. Leave new

 • Lila Rate
  17.2.2021 20:58

  Tämä on hyvä aloite, viekää se läpi. Terveyttä ja hyväntuulisuutta vakavien ongelmien tilalle.

  Vastaa
 • Rasta Jeff
  6.4.2021 06:12

  Jos tämä aloite menee läpi niin kuinka helsinkiläisiä suojataan keskushallinnon kostotoimilta? Käytännössähän tämä on vain paikallinen järjestyssääntö, aikooko Helsinki samalla siirtyä läntisten demokratioiden yleiseen tapaan jossa järjestyspoliisi on kunnallinen funktio?

  Vastaa
 • Johnny Ganjaseed
  15.9.2021 15:51

  Hyvä aloite, Ganja is for people

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Valikko