Rahaa kansalle

perustulo perustulolaskuri

Avoin Puolue tekee Suomesta rikkaan ja antaa rahat kansalle.

Ei lainkaan tuloja? Uusi nettotulo 1500€.

Bruttopalkka 1000€? Uusi nettotulo 2250€, veroprosentti -125%.

Bruttopalkka 2000€? Uusi nettotulo 2850€, veroprosentti -43%.

Bruttopalkka 3000€? Uusi nettotulo 3450€, veroprosentti -15%.

Bruttopalkka 5000€? Uusi nettotulo 4650€, veroprosentti 7%.

Perustulo ja tasa-arvoinen verotus

Avoimen Puolueen perustulon ja kaksiportaisen tuloveron malli on yksinkertainen, tasapuolinen, kustannustehokas ja byrokratiaa vähentävä toimeentulouudistus. Se kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon kyykyttämättä ihmisiä. Se on helppo toteuttaa ja sillä säästetään paljon ihmisten ja viranomaisten aikaa sekä vältetään kannustinloukut.

Kustannusneutraali perustulo

Avoimen Puolueen perustulo- ja veromallissa jokainen aikuinen saa automaattisesti saman perustulon joka kuukausi. Kaikille samanlainen, automaattinen perustulo mahdollistaa työn, yrittämisen, opiskelun, perheen ja muun elämän joustavan yhdistämisen. Perustulo korvaa työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat. Se ei pidä sisällään ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä asumistukea.

Perustulomme ensimmäinen osa on kustannusneutraali: Se korvaa nykyisten tukien perusosat, mutta verottaa suurituloisia samaan tapaan kuin nyt. Mutta koska perusturvahakemuksiin liittyvät hallintokulut ja byrokratia poistuu kokonaan saadaan suuria säästöä Kelan ja vastaavien virastojen toimintakuluissa. Säästetty summa suunnataan suoraan kaikkien kansalaisten verotuksen alentamiseen nykyiseen verrattuna.

Kansallinen Puhtaan Energian rahasto

Perustulon toinen osa tulee Kansallisesta Puhtaan Energian rahastosta. Rahasto on samankaltainen kuin Norjan öljy- ja kaasurahasto, mutta pääosa sen varoista tulee lähes päästöttömän kotimaisen ydinsähkön myynnistä Eurooppaan. Emme rikastu ilmastoa saastuttaen, vaan tekemällä maailman suurimman ilmastoteon eli poistamalla Saksan kaikki hiili- ja kaasuvoimaloiden päästöt!

Näin voimme tienata yli 1000 miljardia euroa 30 vuodessa ja maksaa sillä perustuloa. Lisäksi voimme ansaita samassa ajassa 500 miljardia säilömällä ydinjätteitä täysin turvallisesti syvälle peruskallioon Onkaloihin.

Tasa-arvoinen kaksiportainen tulovero

Avoimen Puolueen veromallissa kaikesta hankitusta tulosta maksetaan tasaveroa yhdellä alhaisella prosentilla tiettyyn rajaan asti ja sen jälkeen yhdellä korkeammalla prosentilla kaikesta ylimenevästä tulosta. Yksinkertainen verotusmalli takaa, että lisätulojen ansaitseminen on aina järkevää. Kun ansioveron raju progressio, lisäprosentit ja marginaaliverot poistuvat, ei myöskään satunnaisista lisäansioista kuten ylitöistä aiheutuvia mätkyjä enää tarvitse pelätä.

Mallissa vero riippuu vain tulojen suuruudesta, jolloin mm. ansio- ja pääomatulojen verotus on samanlaista. Tämä poistaa nykyisen epäkohdan, missä kaikkein suurituloisimpien veroprosentti on usein pienempi kuin keskituloisten. Samalla verokeinottelun mahdollisuudet poistuvat.

Malli lukuina

Mallissa perustulo ilman kansallisen rahaston tuloja on vastaava kuin työttömyystuen ja kansaneläkkeen perusosa, eli 800 euroa kuukaudessa. Lisäksi saat 700 euroa tuloa Kansallisen Puhtaan Energian rahastosta Suomen luonnonvarojen energiantuotannosta.

Tämä yhteensä 1500 euron perustulo on siis veroton. Saamistasi tuloista maksat valtion verotuksen tasaveroa 5 prosenttia 1000 euron kuukausituloihin asti. Lisäksi maksat nykyisen kuntaveron, jonka arvoksi on laskurissamme asetettu 20 prosenttia. 1000 euroa ylittävistä ansiotuloista maksat mallissa 20 prosentin tasaveron. Nämä prosentit ovat käytössä laskurissamme ja niitä voidaan säätää tuottamaan poliittisesti ja taloustilanteen kannalta hyväksyttävä verokäyrä.

Laskuri

Testaa itse Avoimen puolueen perustulolaskurilla, miten yksinkertainen malli tarjoaa varman perusturvan ja työntekoon kannustavan verotuksen.

Syötä laskuriin kuukausittainen ansiotulo (brutto).

Sinulle jäisi käteen kuukaudessa ? euroa ja efektiivinen veroprosenttisi olisi ? %.


Miksi perustulo ja tasa-arvoinen verotus?

Tulevaisuudessa tulot ansaitaan monesta eri lähteestä ja ne voivat vaihdella kuukausittain. Ihmisten on kouluttauduttava uransa aikana uudelleen – ja myös jaksettava töissä entistä iäkkäämmäksi. Työnteon tulee olla aina taloudellisesti kannattavaa, elämäntilanteesta riippumatta. Kun perusturvan harkinnanvaraisuus poistuu, poistuu siihen liittyvä byrokratia. Perusturvaa tarvitseva ihminen voi elää ilman pelkoa tukien katkeamisesta.

Valtion kulut laskevat mallissa byrokratian vähenemisen seurauksena. Perustulo korvaa korvaa työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat – ei enempää eikä vähempää – ja vapauttaa entisen tuen saajan tekemään oikeasti merkityksellisiä asioita tukihakemusten täyttämisen sijaan

Olet ansainnut perustulon!

Lue lisää Avoimen puolueen perusturva- ja veromallista ja Kansallisesta Puhtaan Energian rahastosta.

Ja lähde mukaan tekemään tästä totta nyt, eikä seuraavalla vuosikymmenellä.

Valikko