Testaa laskurilla, miten perustulo ja yksinkertainen veromalli vaikuttavat tuloihin

perustulo perustulolaskuri
Testaa itse Avoimen puolueen perustulolaskurilla, miten yksinkertainen malli tarjoaa varman perusturvan ja työntekoon kannustavan verotuksen.

Kaikille samanlainen, automaattinen perustulo mahdollistaa työn, yrittämisen, opiskelun, perheen ja muun elämän joustavan yhdistämisen. Yksinkertainen verotusmalli takaa myös sen, että halutessaan niin on aina mielekästä tavoitella suurempaa palkkaa.

Avoimen puolueen malli on yksinkertainen ja korvaa työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat. Siinä pienistä tuloista ei kerätä veroja lainkaan. Se ei pidä sisällään ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä asumistukea.

Syötä laskuriin kuukausittainen ansiotulo (brutto).

Sinulle jäisi käteen kuukaudessa ? euroa ja efektiivinen veroprosenttisi olisi ? %.


Laskuri käyttää Avoimen Puolueen perustulo- ja veromallia. Siinä jokainen aikuinen saa automaattisesti saman perustulon joka kuukausi. Kaikesta hankitusta tulosta maksetaan veroa yhdellä alhaisella prosentilla tiettyyn rajaan asti ja sen jälkeen yhdellä korkeammalla prosentilla kaikesta ylimenevästä tulosta. Laskurissa käytetyt euromäärät ovat esimerkkejä.

Avoimen puolueen mallissa perustulo on esimerkiksi 800 euroa kuukaudessa. Sinulla on oikeus ansaita tuo summa verottomana ja sen ylimenevältä osalta maksat tasaveroa 25 prosenttia, aina 1000 euron kuukausituloihin asti. Tasavero sisältää sekä valtion- että kuntaveron. 1000 euroa ylittävistä ansiotuloista maksat esimerkiksi 45 prosentin tasaveron. Nämä prosentit ovat käytössä laskurissamme ja niitä voidaan säätää tuottamaan poliittisesti ja taloustilanteen kannalta hyväksyttävä verokäyrä.

Miksi perustulo ja kaksiportainen tasavero?

Tulevaisuudessa tulot ansaitaan monesta eri lähteestä ja ne voivat vaihdella kuukausittain. Ihmisten on kouluttauduttava uransa aikana uudelleen – ja myös jaksettava töissä entistä iäkkäämmäksi. Työnteon tulee olla aina taloudellisesti kannattavaa, elämäntilanteesta riippumatta. Kun perusturvan harkinnanvaraisuus poistuu, poistuu siihen liittyvä byrokratia. Perusturvaa tarvitseva ihminen voi elää ilman pelkoa tukien katkeamisesta.

Kun käytössä on yksinkertainen kaksiportainen tasavero, on lisätulojen ansaitseminen aina järkevää. Kun ansioveron raju progressio, lisäprosentit ja marginaaliverot poistuvat, ei myöskään satunnaisista lisäansioista kuten ylitöistä aiheutuvia mätkyjä ei enää tarvitse pelätä.

Olet ansainnut perustulon!

Lue lisää Avoimen puolueen perusturva- ja veromallista

Ja lähde mukaan tekemään tästä totta nyt, eikä seuraavalla vuosikymmennellä.

Valikko