Rahaa kansalle

perustulo perustulolaskuri

Avoin Puolue tekee Suomesta rikkaan ja antaa rahat kansalle.

Bruttopalkka 0€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 1600€

Bruttopalkka 1000€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 2150€, veroprosentti -115%.

Bruttopalkka 2000€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 2700€, veroprosentti -35%.

Bruttopalkka 3000€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 3250€, veroprosentti -8%.

Bruttopalkka 4000€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 3800€, veroprosentti 5%.

Bruttopalkka 6000€? Uusi Avoin Puolue nettotulo 4900€, veroprosentti 18%.

Kansallisella Puhtaan Energian rahastolla, perustulolla ja tasa-arvoisella verotuksella

Avoimen Puolueen perustulon ja kaksiportaisen tuloveron malli on yksinkertainen, tasapuolinen, kustannustehokas ja byrokratiaa vähentävä toimeentulouudistus. Se kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon kyykyttämättä ihmisiä. Se on helppo toteuttaa ja sillä säästetään paljon ihmisten ja viranomaisten aikaa sekä vältetään kannustinloukut.

Kustannusneutraali perustulo

Avoimen Puolueen perustulo- ja veromallissa jokainen aikuinen saa automaattisesti saman perustulon joka kuukausi. Kaikille samanlainen, automaattinen perustulo mahdollistaa työn, yrittämisen, opiskelun, perheen ja muun elämän joustavan yhdistämisen. Perustulo korvaa työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat. Se ei pidä sisällään ansiosidonnaista työttömyysturvaa eikä asumistukea.

Perustulomallimme on kustannusneutraali: Se korvaa nykyisten tukien perusosat, mutta verottaa suurituloisia samaan tapaan kuin nyt. Mutta koska perusturvahakemuksiin liittyvät hallintokulut ja byrokratia poistuu kokonaan saadaan suuria säästöä Kelan ja vastaavien virastojen toimintakuluissa. Säästetty summa suunnataan suoraan kaikkien kansalaisten verotuksen alentamiseen nykyiseen verrattuna.

Kaksiportainen tulovero

Avoimen Puolueen veromallissa kaikesta hankitusta tulosta maksetaan tasaveroa yhdellä alhaisella prosentilla tiettyyn rajaan asti ja sen jälkeen yhdellä korkeammalla prosentilla kaikesta ylimenevästä tulosta. Yksinkertainen verotusmalli takaa, että lisätulojen ansaitseminen on aina järkevää. Kun ansioveron raju progressio, lisäprosentit ja marginaaliverot poistuvat, ei myöskään satunnaisista lisäansioista kuten ylitöistä aiheutuvia mätkyjä enää tarvitse pelätä.

Mallissa vero riippuu vain tulojen suuruudesta, jolloin mm. ansio- ja pääomatulojen verotus on samanlaista. Tämä poistaa nykyisen epäkohdan, missä kaikkein suurituloisimpien veroprosentti on usein pienempi kuin keskituloisten. Samalla verokeinottelun mahdollisuudet poistuvat.

Malli lukuina

Mallissa perustulo on esimerkiksi 800 euroa kuukaudessa. Lisäksi saat 600 euroa tuloa Kansallisen Puhtaan Energian rahastosta Suomen luonnonvarojen energiantuotannosta. Sinulla on oikeus ansaita tuo summa verottomana ja sen ylimenevältä osalta maksat valtion verotuksen tasaveroa 5 prosenttia, aina 1000 euron kuukausituloihin asti lisättyna Kansallisen Puhtaan Energian rahaston. Lisäksi maksat nykyisen kuntaveron, jonka arvoksi on laskurissamme asetettu 20 prosenttia. 1000 euroa ylittävistä ansiotuloista maksat mallissa 20 prosentin tasaveron. Nämä prosentit ovat käytössä laskurissamme ja niitä voidaan säätää tuottamaan poliittisesti ja taloustilanteen kannalta hyväksyttävä verokäyrä.

Laskuri

Testaa itse Avoimen puolueen perustulolaskurilla, miten yksinkertainen malli tarjoaa varman perusturvan ja työntekoon kannustavan verotuksen.

Syötä laskuriin kuukausittainen ansiotulo (brutto).

Sinulle jäisi käteen kuukaudessa ? euroa ja efektiivinen veroprosenttisi olisi ? %.


Miksi perustulo ja tasa-arvoinen verotus?

Tulevaisuudessa tulot ansaitaan monesta eri lähteestä ja ne voivat vaihdella kuukausittain. Ihmisten on kouluttauduttava uransa aikana uudelleen – ja myös jaksettava töissä entistä iäkkäämmäksi. Työnteon tulee olla aina taloudellisesti kannattavaa, elämäntilanteesta riippumatta. Kun perusturvan harkinnanvaraisuus poistuu, poistuu siihen liittyvä byrokratia. Perusturvaa tarvitseva ihminen voi elää ilman pelkoa tukien katkeamisesta.

Valtion kulut laskevat mallissa byrokratian vähenemisen seurauksena. Perustulo korvaa korvaa työttömyys-, toimeentulo-, eläke- ja opintotukien perusosat – ei enempää eikä vähempää – ja vapauttaa entisen tuen saajan tekemään oikeasti merkityksellisiä asioita tukihakemusten täyttämisen sijaan

Olet ansainnut perustulon!

Lue lisää Avoimen puolueen perusturva- ja veromallista

Ja lähde mukaan tekemään tästä totta nyt, eikä seuraavalla vuosikymmenellä.

Valikko