Otetaanko velkaa, leikataanko – vai tienataan ja rikastutaan?

On aika tienata rahaa kansallisaarteilla ja antaa se kansalle.

Suomen politiikassa yhteiskunnan kehittämisen vaihtoehdot ovat palvelujen leikkaus ja velan otto. Siksi tämä valinta on edessä lähes jokaisella vaalikoneita täyttävällä äänestäjällä. Meillä on kuitenkin myös mahdollisuus ajatella ja äänestäjinä valta valita parempia vaihtoehtoja. 

Voisivatko poliitikot miettiä miten tienaamme paljon rahaa kansalaisille? 

Kyllä, ja Avoimella puolueella on siihen käytännön ehdotus: Tienataan rutkasti rahaa peruskalliomme aarteilla ympäristön suojelua vahvasti edistäen,keräämällä voitot Kansalliseen Puhtaan Energian rahastoon, ja jakamalla varat kansalaisille verottomana perustulona.

Poistetaan Saksan hiilivoiman päästöt ja tienataan 1000 miljardia euroa 

Suomen kallioperässä sijaitsevat valtavat aarteet. Minusta niiden tuotoista suurin osa kuuluu Suomen kansalle. Yksi arvokkaimmista mineraaleista on uraani, josta voimme tuottaa omavaraisesti sähköä ja lämpöä koko maamme tarpeisiin. Tämä tehdään pienydinvoimaloilla, joissa yksi reaktori hoitaa pikkukaupungin tarpeet ja kymmenen reaktorin voimala suuremman kaupungin. 

Saksassa hiilellä ja kaasulla tuotetaan neljä kertaa enemmän sähköä kuin koko Suomen sähköntuotanto. Rakentamalla noin neljänkymmenen normaalikokoisen reaktorin verran pienydinvoimaa saamme Suomen täysin omavaraiseksi myös tulevaisuutta varten. Lisäksi tuotamme tarpeeksi sähköä Saksan kaiken fossiilisen polttoaineen korvaamiseen maailman ympäristöystävällisimmällä voimanlähteellä. Se on pohjoismainen lähes päästötön ydinvoima, jonka energia siirretään Saksaan Itämeren halki tasavirtakaapelilla – ehkä käytöstä poistetun NordStream-kaasuputken suojissa? (1)

Näin tienaamme 30 vuodessa 2000 miljardia euroa, jos sähkön tukkuhinta Saksassa on 10c / kWh – viime aikoina se on ollut n. 25c (2). Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hinta oli vähintään 5c, mikä tarkoittaisi vähintään 1000 miljardin euron tuloja voimaloiden rakentamiskustannusten voittona. Lisäksi tasavirtayhteyden rakentaminen maksaa n. 30 miljardia euroa 30 GW teholle 1000 km matkalle Saksaan, mikä on hyvin pieni osa tuloista (3). Käytämme nyt maltillista 1000 miljardin euron arviota Kansalliseen rahastoon tulevista tuloista. 

Kun Kansalliseen rahastoon tienattu 1000 miljardia maksetaan 30v aikana perustulona 5 miljoonalle aikuiselle Suomalaiselle, on summa 555€ / kuukausi – verottomana tulonlisänä.

Säilötään Euroopan ydinjätteitä ilman terveyshaittoja – ja tienataan 500 miljardia

Suomen peruskalliossa piilee mineraalien lisäksi myös toisenlainen aarre. Se on kallion stabiilius vuosimiljoonien aikana, mitä Suomi nyt hyödyntää ydinjätteiden turvalliseen säilytykseen. Ydinjätteet mietityttävät monia, mutta niiden suhteen kannattaa muistaa että nykyään niitä säilytetään maan päällä vesialtaissa ja betoniastioissa. Altaiden ja astioiden vieressä voi oleskella vaaratta, ja altaaseen voisi jopa mennä uimaan ilman säteilyhaittoja. Itse asiassa ydinjätealtaan vierellä säteilee vähemmän kuin ulkona luonnollisesti, koska ilman suodatus on niin tehokasta. 

Kun ydinjätteet ovat nyt maan päällä aiheuttamatta mitään haittoja, miksi ne olisivat vaarallisia moninkertaisiin metallikapseleihin säilöttynä satojen metrien syvyyteen peruskallioon. Ja eiväthän ne olekaan – jos oletetaan että säilytyskapselit pettävät yhtäkkiä ja ihmiset viettävät aikansa kaikkein saastuneimmassa paikassa, pahin skenaario maan pinnalla olisi säteilyannos 10 000 vuoden päästä eläville joka vastaa parin banaanin syöntiä (kyllä, banaanit säteilevät kuten kaikki muukin luonnossa (4)).

Suomella on valmiina maailman paras ratkaisu ydinjätteiden turvalliseen säilömiseen, jonka nimi on Onkalo. Meidän kannattaa rakentaa useampi Onkalo, jotka maksavat n. 3.5 miljardia euroa kappale – laskematta mukaan sarjatuotannon etuja. 

Euroopan maat kuten Sveitsi ja Saksa ovat varanneet ydinjätteidensä säilömiseen kymmeniä miljardeja euroja, ja rahastot kasvavat. Jos säilömme viideosan maailman ydinjätteistä seuraavan 30 vuoden aikana, tienaamme Euroopassa käytetyllä hinnalla voittoa 500 miljardia euroa (5). 

Perustuloa Puhtaan Energian rahastosta

Tekemällä maailman suurimman ilmastoteon Saksan fossiilisten polttoaineiden päästöjen poistamiseksi voimme siis tienata 1000 miljardia 30 vuodessa, ja säilömällä osan maailman ydinjätteistä turvallisesti Onkaloihin 500 miljardia 30 vuodessa. Paljon suurempiinkin summiin on mahdollisuus. Näillä rahoilla vaurastutamme Suomen jokaista viidestä miljoonasta aikuisesta suomalaisesta 300 tuhannella eurolla kolmenkymmenen vuoden aikana. 

Kuukausittaisena perustulona tämä tarkoittaa 830 euron verotonta lisätuloa jokaiselle aikuiselle. Avoimen puolueen kustannusneutraalissa perustulomallissa nykyisten työttömyys-, opinto-, eläke- ja sosiaalituen perusosat yhdistetään n. 800€ perustuloksi, jonka jokainen saa puhtaana käteen kuukausittain automaattisesti tilille ilman hakemuksia. Tämän lisäksi Puhtaan Energian rahastosta tuleva 830 euroa tarkoittaa 1630 euron verotonta perustuloa jokaiselle. Kannatamme että osa varoista käytetään valtionvelan poismaksuun ja palvelujen parantamiseen, jolloin perustulon määräksi jää 1500€ / kk. Kaikilla on tukevan perustulon turvin vapaus tehdä osa-aikatyötä, opiskella ja yrittää niin että jokaisesta tienatusta eurosta suurin osa jää omaan taskuun. 

Tässä ei ole kysymys haihattelusta vaan ympäristöä suojelevasta liiketoiminnasta konservatiivisilla oletuksilla ja voittojen jakamisesta kansalle. Ilmastoa pelastavan bisneksen sujuessa hyvin on meillä mahdollisuus huomattavasti suurempaan, yli 2000€ perustuloon. 

Haluatko rahaa vai tyhjää puhetta?

Avoin puolue on ainoa poliiittinen liike Suomessa, jolla on konkreettinen, käytännössä täysin toteutettava ehdotus suurten rahasummien tienaamiselle ja jakamiselle kansalle. Näissä vaaleissa voikin valita antaako äänen näköalattomalle tyhjän puhumiselle, vai 1500 eurolle rahaa joka kuukausi verottomasti?

Tervetuloa Avoimen puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi nostamaan Suomi maailman rikkaimpien valtioiden joukkoon. Kerro kiinnostuksestasi ehdokkuuteen ja vaalipiirisi sähköpostilla osoitteeseen hallitus@avoinpuolue.fi, jäseneksi voit liittyä täällä.

✌️💚🇫🇮

Tarkemmat tiedot: 

1) Hiilivoiman elinkaaripäästöt ovat n. 800 g / kWh, kaasun 500g. Tuulivoiman päästöt ovat n. 12g ja aurinkopaneelin luokkaa 50g, mutta ne eivät tuota tasaisesti vaan hyvin vaihtelevasti. Pohjoismaisen ydinvoiman päästöt sen sijaan ovat vain 2.5g / kWh.

2) Sähkön kuluttajahinta Saksassa oli jo ennen Ukrainan kriisiä n. 30 senttiä per kWh ja  viime aikoina n. 50 senttiä. Sähkön tuottajan saama tukkuhinta on viime aikoina ollut 25 senttiä ja aiemmin vähintään n. 5 senttiä per kWh, loput menevät mm. sähkön siirtoon. Jos oletaan jatkossa alhainen 10 sentin sähkön hinta, yksi 1 GW ydinvoimala tuottaa vuodessa 365*24*1 GWh*100k€/GWh = 430 miljoonaa euroa vuodessa, ja Saksaan sähköä tuottavat 30 voimalaa 13 miljardia euroa vuodessa. Yhden sarjatuotetun pienreaktorin takaisinmaksuaika on VTT:n selvityksen mukaan 10-20 vuotta ennen sarjatuotannon etuja. 30 voimalaan menee satoja pienreaktoreita, jolloin sarjatuotannon edut ovat merkittävät. Oletetaan 10 vuoden takaisinmaksuaika, joka on luultavasti yläkanttiin, ja 6% vuotuinen tuotto rahastolle 10 vuoden jälkeen. Tuhannen miljardin eli biljoonan euron rahasto saavutetaan n. 28 vuodessa.

3) Artikkeli pienihäviöisen tasavirtayhteyden kustannuksista, n. 3M€ / km / 2.4GW.

4) Pahin skenaario ydinjätteen suhteen – jos oletetaan että kanisterit pettäisivät todella nopeasti ja kaikki aika vietettäisiin saastuneimmassa paikassa.

5) Sveitsi on varannut n. 20 miljardia euroa n. 2000 ydinjätetonnin säilömiseen. Saksa on arvioinut ydinjätteidensä säilöntään tarvittavan yhteensä noin 169 miljardia euroa, ja niitä on nyt noin 9000 tonnia. Säilömisratkaisua etsitään, ja sen voi tarjota Suomi. Onkalo säilöö 6500 tonnia hintaan 3.5 miljardia euroa, eli noin 500 miljoonaa per tuhat tonnia. Eurooppalaisten ydinjätteiden säilömispalvelun hinnan liikkuessa n. 10 miljardissa eurossa per 1000 tonnia korkea-aktiivista jätettä on tuloista voittoa n. 95%, ja yhdestä Onkalosta voimme tienata voittoa 60 miljardia euroa. 

Lisäksi palvelun kustannus per yksikkö luultavasti laskee kun samanlaisia luolia tehdään useampi.

Maailmassa on n. 260 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta, ja sen määrä kasvaa. Tarjoamalla ensimmäisenä ihmisille vaaratonta, laadukkain standardein hyväksyttyä ratkaisua voisimme saada esimerkiksi 20% tästä määrästä säilöttyä seuraavan 30 vuoden aikana. Se tarkoittaa mainitulla hinnalla 500 miljardin tuloja.

1500 miljardia / 5 miljoonaa  = 300 k€ per suomalainen aikuinen

300 k€ / 30v =  833 euroa lisää perustuloa per suomalainen kuukaudessa. Tuohon lisää alkuperäinen 800 euroa = 1633 kuukaudessa perustulona. Verottomasti, joka kuukausi ja kaikille aikuisille. 

Asettamalla perustulon lukemaan 1500€ / kk saamme otamme Kansallisesta Puhtaan Energian rahastosta 700€ / kansalainen kuukaudessa, ja meillä jää 240 miljardia valtionvelan maksuun ja palveluiden parantamiseen. Valtionvelkamme on tällä hetkellä 144 miljardia euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Perustulon ensimmäinen vaihe
Seuraava artikkeli
Perustulo ei johda laiskotteluun
Valikko