Avoin puolue kerää kannattajakortit sähköisesti ensimmäisenä puolueena Suomessa

kuntavaalit helsinki

Avoin Puolue ry:n viralinen lausunto oikeusmisnisteriön lausuntopyyntöön Luonnos hallituksen esitykseksi puoluelain muuttamisesta (sähköinen palvelu puolueen perustamiseen):

Mahdollisuus kerätä puolueen perustamiseen vaadittavat kannattajakortit sähköisesti on kauan odotettu parannus. Sähköinen asiointi useimmissa muissa viranomaispalveluissa on ollut käytössä sähköisen allekirjoitukseen lakiin perustuen jo vuosia. Petrus Pennasen presidenttiehdokkuuskampanjassa 2017 toteutettiin jo vahvaa sähköistä tunnistusta käyttävä, oikeusministeriön kaavan mukaisen PDF-dokumentin tuottava kannatuskorttijärjestelmä. Laki sähköisen allekirjoituksen yleisestä pätevyydestä on jo pitkään ollut ristiriidassa sen kanssa, että oikeusministeriö ei ole hyväksynyt minkäänlaisia – vahvasti tai heikosti tunnistettuja – sähköisiä puolueiden kannatuskortteja.

Oikeusministeriön mukaan sähköisen kannatuskortin käyttö voisi näillä näkymin tulla voimaan ehkä vuoden 2021 alussa. Mahdollisuus perustaa puolueita on kuitenkin demokraattisen oikeusvaltion olennainen ominaisuus, jonka tulee olla käytännössä, ei vain teoriassa mahdollista myös tänä vuonna kuten muulloinkin. Erityinen syy miksi puolueiden perustamisen pitää olla mahdollista juuri tänä vuonna ovat ensi kevään kuntavaalit. Avoin Puolue ry on juuri tässä tilanteessa, ja haluaisi kerätä kannatuskortteja rekisteröityäkseen ennen vaaleja.

Nykyisessä poikkeustilanteessa suuremmat kokoontumiset julkisilla paikoilla ovat kielletty, yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä on kehoitettu pysyttelemään eristyksissä, ja kaikkia on kehoitettu minimoimaan fyysiset kohtaamiset ja pysymään kaukana jos joku ihminen lähestyy. Tässä tilanteessa normaali kampanjointi kannatuskorttien fyysiseksi allekirjoittamiseksi kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla on sekä käytännössä mahdotonta että viranomaisohjeiden vastaista. Jo pelkkä lomakkeen täyttäminen ja allekirjoittaminen tarjotulla kynällä aiheuttaisi tartuntariskin.

Toisaalta korttien allekirjoittaminen omatoimisestikin on nykyoloissa suurelle osalle väestöä vaikeaa. Monilla ei ole kodeissaan tulostimia, joilla he voisivat tulostaa kannatuskortin sen postitse lähettämistä varten. Useilla työpaikoilla on tällä hetkellä etätyöpakko, ja kirjastot sekä muut paikat joissa tulostaminen on yleensä mahdollista ovat tällä hetkellä suljettu. Vaatimus fyysisen kannattajakortin allekirjoittamisesta asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan estäen demokratian toteutumisen.

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset kestävät nykyisen tiedon valossa vähintään kesälomakauden yli. Riskiryhmien liikkumista voitaneen rajoittaa jopa vuoden loppuun asti.

Tilanne, missä puolueen perustaminen vaaleja edeltävänä vuonna on epidemiatilanteen vuoksi käytännössä mahdotonta ja ihmisten osallistumismahdollisuuksia eriarvoistava on demokraattisten perusoikeuksien vastainen. Kuten muussakin viranomaistoiminnassa, sähköinen asiointi on helppo ja valmis ratkaisu asiaan.

Koska oikeusministeriön palvelu on heidän mukaansa jo toteutettu, on sen käyttö avattava välittömästi lomakkeiden keräämistä varten, ja lakiehdotusta muutettava niin, että myös aiemmin palvelulla aikarajojen sisällä kerätyt kortit otetaan huomioon lain tullessa voimaan.

Lisätietoa

Puheenjohtaja Petrus Pennanen, etunimi.sukunimi@avoinpuolue.fi
Puoluesihteeri Riia Järvenpää, etunimi.sukunimi@avoinpuolue.fi, +358 40 5687370

Lähteet

 

 

1 kommentti. Leave new

  • Petri Puustinen
    23.10.2020 13:44

    Eduskunnan ensimmäinen käsittely hyväksyi tänään puoluelain muutoksen ja siinä on mukana siirtymäsäännös jo keräämisen aloittaneiden osalta. Toisen käsittelyn ja presidentin lain vahvistuksen jälkeen voi alkaa nimiäkeräämään netissä verkkopalvelussa marraskuun alussa.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Tervetuloa mukaan avoimiin tapaamisiimme! Elokuusta alkaen jälleen joka keskiviikko.
Seuraava artikkeli
Julkiset hankinnat solmussa
Valikko