Huumerikollisuus

Mielestäni koko viime vuosisadan päihdepolitiikka oli pähkähullua.

Ihmiset, niin kuin lähes kaikki muutkin luontokappaleet ovat aina nauttineet luonnosta päihdyttäviä aineita, joita me sitten kehittyneenä otuksena olemme alkoholin ja lääkevalmistuksen avulla luoneet lisää. Ei se vaka vanha Väinämöinenkään ehkä aina ihan selvinpäin ollut, kun taikasieniä löysi. Jostain kumman syystä, ainakin suurimmassa osassa maailmaa, on alkoholi sitten jäänyt YKn direktiiveissä ainoaksi moraalisesti hyväksyttävän päihteeksi, vaikka se kaikkialla aiheuttaa moninkertaisesti enemmän kuolemia, ja muita yhteiskunnallisia ongelmia, kuin kaikki muut huumeet/päihteet yhteensä. Ehkä kirkon aktiivinen alkoholin valmistus ja markkinointipolitiikka on moraalista hyväksyntää auttanut.

Kieltolaista alkoholin suhteen päästiin Suomessa jo aikanaan eroon, ja vaikka Suomalainen juomakulttuuri on ehkä kalliin hintatason vuoksi ollut enemmän humalahakuista, on ainakin Helsingissä, jossa alkoholin saatavuus on helpointa, jo käyttö laskemassa, ja tottumukset muuttumassa toivottuun suuntaan. Ei tippa tapa, mutta ämpäriin voi hukkua.

Muiden päihteiden kanssa iskivät sitten uudistukset YKn huumedirektiivien julistaessa maailman huumemarkkinat laittomiksi, ja lahjoittaessaan koko huumemarkkinat rikollisorganisaatioiden hoitoon. Näistä direktiiveistä tulisi EUn päästä mahdollisimman nopeasti eroon.

Nykyinen tilanne, jossa pilleri, joka vapaakauppa apteekkituotteena Pariisissa maksaa 2e kappale, ja Helsingin kulmilla 20e-30e ei voi muuta kun synnyttää salakuljetusta, ja lisätä vahvojen huumeiden kauppaa.

Omassa lapsuudessani varsin pian maailmansodan jälkeen, olivat huume- ja lääkelait varsin erilaisia. Suomalaisista sotilaista ei puhuttu pahaa, ja pidetty rikollisina, eikä meillä vieläkään ole alettu kunnioittamieni sotilaiden ja sen aikaisten kultamitalihiihtäjien patsaiden kaulaan ripustamaan kylttejä RIKOLLINEN. Käyttiväthän kaikki amfetamiinia. Sama tietysti teki naisista kauniita.

Kun nyt koko sivun pituinen YKn lista huumeista, joiden käyttö on rikollista, on suurimmassa osassa Eurooppaa voimassa, niin olemme päätyneet oudolle tielle. Kieltolaki kun ei toimi edes Iranissa, jossa salakuljetettua alkoholia ovat Teheranin hienostotalot pullollaan, ja muitakin huumeita käytetään runsaasti. Minkälaisen poliisin me haluaisimme, jos ei sikäläiset menetelmätkään toimi?

EUROOPAN HUUMEMARKKINAT OVAT 30-40 miljardia euroa. Aika iso raha antaa huumemafioiden yksityisoikeudeksi, kun lainkuuliaiset eivät nyt edes voi kilpailla.

LOPETETAAN HUUMERIKOLLISUUS MARKKINATALOUDEN KEINOIN:
Oikea tapa lopettaa huumerikollisuus on sallia kaikkien huumeiden hallussapito ja käyttö.

Kaupat, apteekit, ja terveyspalvelut hoitavat turvalliset tuotteet, ja auttavat riippuvuusongelmien hallinnassa. Tutkijoiden mielipide on selvä. (Parempaa päihdepolitiikkaa, Gaudeamus)

Kun kouluissa jo rehellisesti kerrotaan huumeiden vaaroista, tekemättä käyttäjistä rikollisia, niin iso askel on jo otettu.

Jopa hippiliikkeen suosima Kannabis, maailman vaarattomin päihde, josta lääkkeenä olisi parempaa apua moneen vaivaan, kuin apteekin tuotteista, joutui aikanaan YKn kieltolistalle. Kannabikseen ei edes voi kuolla, eikä fyysistä riippuvuutta ole todettu, joten miksi olisi rikollista käyttää sitä terveyden hoitoon, tai rentouttavaan viihdekäyttöön. Kannabiksen laillistaminen toisi ainakin verotuloja, ja mahdollistaisi hyvän asiakaspalvelun, jotta asiakas osaisi valita laatua, jotka parantavat naurukohtauksia, kun kotisohvalla komediaa katsoo. Toisaalta lait maassamme, jotka eivät edes mahdollista ulkolaisten kannabisreseptien uusimista täällä, vaan tilalle tarjotaan riippuvuutta aiheuttavia lääkeaineita.

Nykyiset EU direktiivit eivät vain ikävä kyllä hyväksy vapaata kannabiskauppaa, sillä jopa Amsterdamin Coffeeshoppien myyntikauppa on laillista, mutta tukkukauppa eli hankinta on ”suvaittua”, mutta itse asiassa laitonta. Saksan laillistuksessa tuli myös sotkuja, jotta EUlle vapautus kelpasi. Täydellinen vapautus vapauttaa poliisin resursseja, tuo verotuloja, auttaa sairaita, ja toivottavasti vähentää alkoholin käyttöä.

Muut huumaavat aineet tulisi myös jotenkin järjestää terveydenhuollon toimitettavaksi. Saksassa on esimerkiksi kokeiltu heroiiniriippuvaisien kohdalla aamun piikki terveyskeskuksessa, ja sitten töihin linjaa. Uusia vaarallisimpien käyttäjiä ei sitä kautta varmaan helposti synny, eikä muualtakaan, kun vanhojen asiakkaiden jono suuntaa Sörkan kulmien sijaan Terveyskeskukseen, ja tuskin huumekauppias ylihintoineen kauaa jaksaa uusia asiakkaita etsiä. Terveyskeskuksesta sitten saa neuvontaa, ja apteekista saa ainakin tutkittuja ja mahdollisimman turvallisia tuotteita tarvitseville. Markkinavoimat kunniaan. Laillisia reittejä hankittuna ovat Suomen nyt laittomat huumemarkkinat kustannuksiltaan vähäiset tarvitsijoille korvaushoitona tai apteekkipalveluna järjestää. Sama tietysti koskee koko EUta. Toistaiseksi ainoastaan Portugali on täysin poistanut käyttörikollisuuden. Huumeiden käyttö on siellä saatu laskuun.

SAMALLA ON VÄHENTYNYT MUUKIN RIKOLLISUUS

Muistaakseni kun lapsena luin kirjoja talvisodasta, ja sotilaitten vala oli ”kaveria ei jätetä”.

Rahaa säästyy, ja muukin rikollisuus vähenee, kun rahaa ei riippuvuuteen kulu, niin että on pakko varastaa. Poliisinkin kustannukset vähenevät, kun sairaiden jahtaamisesta voivat siirtyä muihin turvallisuutta lisääviin hommiin.

Pidetään huolta päihde-, ja muista riippuvuusongelmista kärsivistä. Eivät he ole rikollisia. Itselleen ovat harmia tehneet, ja ovat nyt sairaita.

Minä pidän heitä järjestelmän huonouden uhreina.

EU lakien olisi kuitenkin pakko pääpiirteittään edetä samaa vauhtia, jotta huumeiden käyttäjät eivät joudu kotiseuduiltaan pakenemaan huonoa kuntoutus- ja korvaushoitoa.

Kirjoittaja on Ilkka Nuotio, 70-vuotias yrittäjä ja avoimen puolueen eurovaaliehdokas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Turvalliseen Eurooppaan
Seuraava artikkeli
Demokraattiseen ja tasa-arvoiseen Eurooppaan
Valikko