Tekniikan tohtori Pekka Jäppinen: Timanttista tietoturvaa ja monimuotoista luontoa Helsinkiin

Pekka Jäppinen, 48, Helsinki
Tietoliikennetekniikan tohtori
Tietoturva- ja tietosuoja-asiantuntija
Hallituksen jäsen Avoin puolue
Hallituksen jäsen Tietosuoja ry
Dosentti, LUT-yliopisto

Olen kotoisin Kymenlaaksosta ja viettänyt ensimmäiset parikymmentä vuotta elämästäni Kotkassa ja Pyhtäällä. Seuraavat parikymmentä vuotta vierähti Lappeenrannassa yliopistomaailmassa, opiskellen ja tutkien tietoliikennettä,tietoturvaa ja tietosuojaa kunnes muutin tänne Helsinkiin kymmenisen vuotta sitten.

Suurimman osan työurastani olen keskittynyt tietoturvan ja tietosuojan parantamiseen. Näiden parissa työskennellessä olen päässyt tutustumaan monenlaisiin toimintaympäristöihin aina vanhustenhuollosta, tekniseen sähköverkkojen hallintaan. Kokemusteni myötä olen oppinut katsomaan suurempia kokonaisuuksia ja keskittymään siihen, mitä oikeasti halutaan saada aikaiseksi, sen sijaan että tarjoaisin yhtä ja ainoaa oikeaa ratkaisumallia ja totuutta. Politiikassakin tuntuu, että monesti ratkaisu on tärkeämpi kuin ongelma, jota halutaan ratkoa.Tällöin päädytään tilanteeseen, jossa muut vaihtoehdot tyrmätään jo suoralta kädeltä, varsinkin jos sen vaihtoehdon esittää poliittinen vastapuoli.

Poliittinen ilmapiiri tuntuu enenevässä määrin muuttuneen kilpailuksi, jossa nostetaan esille voittajina puolueita ja henkilöitä. Kun yhteisten asioiden hoitamisen sijaan tavoitteena on voittaminen, vaihtuvat keinot ja ratkaisut. Sen sijaan, että mietitään kuinka ottaa erilaiset näkemykset huomioon, on voiton saavuttamiseksi tehokkaampaa vähätellä niitä tai etsiä toissijaisia vikoja kilpailevan näkemyksen esittäjästä. Voiton saavuttamiseksi ei ole tärkeää se mikä on totta ja varmennettu vaan se mitä saa äänestäjät uskomaan. Samoin oman näkökannan muuttaminen toiseksi uutta tietoa saataessa koetaan tappioksi. Tällöin kehitetään vaihtoehtoisia totuuksia, joilla ajetaan omaa näkemystä, sen sijaan että muokataan omaa näkökantaa vastaamaan esille tulleita faktoja. Avoimen puolueen yhteistyötä ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa painottava linja on se syy, miksi asetuin avoimen puolueen ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa.

Helsinki on monimuotoinen kaupunki, jossa asuu monenlaisia asukkaita ja eri kaupunginosilla on omanlaisensa tunnelma. Toisille meistä on tärkeää lähellä oleva sykkivä kaupunkielämä, kun taas toisten mieleen on rauhallisempi lähiö puistoineen ja pientaloineen. Helsinki tarjoaa jo nyt monia tapoja nähdä suunnitelmia ja vaikuttaa oman kaupunginosan kehittämiseen. Näistä tiedetään valitettavan vähän ja uusien suunnitelmien huomaaminen vaatii aktiivista seurantaa. Tätä paikallisesti tärkeää tietoa olisi hyvä tuoda näkyviin niihin paikkoihin, joissa alueen käyttäjät aktiivisesti liikkuvat, kuten kauppoihin tai julkisen liikenteeen asemille. Tätä paikallista tiedon ja tietoisuuden sekä vuorovaikutteisuuden lisäämistä tulisi mielestäni kehittää yhteistyössä paikallistuntemusta omaavien kaupunginosayhdistysten kanssa.

Jos on tiedon tuominen tärkeää kaupunkilaisille, on se myös tärkeää päättäjille. Haluankin kehittää tiedolla johtamista Helsingissä. Kaupungin pitää pystyä tuottamaan tietoa päätösten tekemisen tueksi niin poliittisille kuin virkamies päättäjillekin. Päätösten tekemisen lisäksi tietoa tarvitaan myös päätösten vaikutusten arviointiin. Virheitä ja vääriä arviointeja sattuu varmasti, mutta hyvällä seurannalla näihin pystytään reagoimaan ja tekemään korjauksia. Oikea ja avoin tieto auttaa myös paikallista liike-elämää tekemään tietoon perustuvia päätöksiä toimintansa kehittämiseksi Helsingissä. 

Tietoon liittyen, tietoturva ja erityisesti tietosuoja ovat minulle olleet aina tärkeitä. Haluan olla mukana rakentamassa yhteiskuntaa, jossa kansalaisilla on parempi mahdollisuus kontrolloida sitä, millä tahoilla on pääsy tietoihin hänestä ja kuinka näitä tietoja voidaan käsitellä. Tässä on tapahtunut paljon kehitystä lainsäädännöllisesti esimerkiksi tietosuoja-asetuksen myötä, joka vahvistaa yksilön oikeuksia itseään koskeviin tietoihin. Tekniikan puolellakin ratkaisut ovat kehittyneet vajaa 20-vuotta sitten väitöskirjassani esittämääni suuntaan, jossa palveluita voidaan muokata käyttäjän mieltymysten mukaan, käyttäjän henkilöllisyyttä paljastamatta. Näitä tekniikoita ei kuitenkaan kehitetä ja oteta käyttöön, jos parempaa tietosuojaa ja reilumpaa mallia henkilötietojen käytöstä ei vaadita. Näissä asioissa kaupunki voi näyttää esimerkkiä käyttämällä ratkaisuja,jotka takaavat kaupunkilaisten tietosuojan sekä kertomalla avoimesti kuinka tämä taataan. 

Minulle tärkeää on Helsingin kaupungin monimuotoisuuden lisäksi myös sen luonnon monimuotoisuus niin, että tarjolla on kauniiden puistojen lisäksi myös ihan kunnollista metsää, missä pääsee irti monesti kovin kiireisestä kaupunkielämästä. Keskuspuisto on kaupungille tärkeä henkireikä, mikä tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen harrastamiseen. Itselleni se toimii yhtenä nopeasti saavutettavissa olevana paikkana, missä voin käydä harrastamassa suunnistusta.

Suunnistuksen ja metsäkävelyiden ohella pyrin pitämään niin fyysistä kuin henkistäkin kuntoani yllä kungfu harjoituksissa käymällä. Pienille harrasteryhmille on tärkeää, että kaupungissa on tarjolla tiloja, joissa toimia varsinkin silloin kun ulkona harrastamiselle sää ei ole suotuisa. Jokunen vuosi sitten näin kun Vihdissä pieni liikuntaryhmä oli saanut illaksi käyttöönsä yrityshautomon aulatilat. Aina ei ole tarvetta suurille ja kalliille halleille, kun olemassa on jo iltaisin tyhjillään olevia tiloja jotka ovat riittäviä monien harrastajien käyttöön. 

Minusta meidän suomalaisten vahvuus on kyky etsiä luovia ratkaisuja ja saada yhdessä asioita aikaiseksi, kaikki ääniä tasapuolisesti kuullen, tittelit ja asemat unohtaen. Meillä on monilta osin toimiva ja hyvä yhteiskunta,  ja sen kehitystä haluan yhteistyöllä jatkaa, If Gnistanin kannattajien käyttämää mottoa seuraten “nöyränä mutta ei nöyristellen”.

Käy katsomassa Pekan poliittinen saitti ja seuraa Pekkaa Twitterissä!

 

2 kommenttia. Leave new

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Historiallinen valtuustoaloite: Kannabis lailliseksi Helsingissä
Seuraava artikkeli
Miksi haluamme laillistaa kannabiksen Suomessa?
Valikko