Valtuustossa taisteltiin Malmin kentän ja niittyluonnon puolesta

Pienkone laskeutuu Malmin kentälle. Kuva Sampo Kiviniemi

Tervehdys valtuuston keväästä. Viime kokouksen pääaihe oli Malmin kenttä, ja kyselytunnilla puhuttiin perusteellisesti koronatilanteesta. Kävimme kokouksen aiheita läpi tavalliseen tapaan livestriimatussa valtuustoryhmän kokouksessa, jonka onnnistuimme nyt lähettämään viiteen eri mediaan samaan aikaan.

Korona kurittaa edelleen yhteiskuntaamme ja valtuuston kokouksessa kyselytunti täyttyi mitä erinäisimmistä koronaan liittyvistä asioista. Pääministeri Marin oli vetänyt kyseisenä päivänä liikkumisrajoituksia koskevan esityksen pois eduskunnasta, mikä tartuntakäyrien viimeaikaisen jyrkän laskun myötä oli mitä mainioin uutinen. Rokotusten edetessä lähestymme pikkuhiljaa mahdollisuutta palata asteittain normaalimpaan elämään, vaikka se tuntuukin vielä kaukaiselta unelmalta. Jotta rokotustahtia saataisi kiihdytettyä entisestään, Petrus kysyi jälleen, onko kaupunki harkinnut lisärokotteiden hankkimista ulkomailta. Tähän apulaispormestari Vesikansa totesi lyhyesti ja osittain itsestään selvästi, että kyseisiä suunnitelmia ei ole, mutta Helsinki ottaa vastaan kaikki kansallisessa jakelussa tulevat rokotteet. Toivomme, että suunnitellut alueelliset painotukset rokotteiden jakelussa toteutuvat pian, koska nykytilanne missä taudista pahiten kärsineen Helsingin rokotusaste on pienempi kuin koko maan keskiarvo ei ole järkevä koronan vaikutusten torjumiseksi.

Toinen kuuma aihe oli Malmin kentän alueen Nallenrinteen asemakaava ja sen muutokset. Malmin kentän lentotoimintahan on ikävä kyllä lopullisesti päättynyt ja suunnitelmat alueen rakentamiseksi etenevät. Aivan ongelmatonta tämä ei ole, sillä kenttää ympäröi kaupunkimme laajimpiin ja monimuotoisimpiin kuuluva luonnontilainen niittyalue, jonka Petrus toi puheenvuorossaan esille. Etelä-Suomessa on puistoa, metsää ja peltojakin jonkin verran, mutta luonnonvaraisia niittyalueita joita ihmiset eivät häiritse vain vähän. Niityt ovat erittäin tärkeitä luonnontiloja ja monimuotoisuuden aarrearkkuja. Niiden vaikutusalueet eivät ulotu vain niityn lähiympäristöön, vaan olennaisesti laajemmalle. Malmin kentän tapauksessa vaikutukset ulottuvat yli Uudenmaan alueen ja koskettavat jopa 800 000 ihmistä. Niityillä elää tai on niiden varassa mm. useat lintulajit (osa uhanalaisia), lepakot, kasvit, sammalet ja eritoten hyönteiset. Niittyjen katoamisella on ihmisten terveyden edistämiselle negatiivisia vaikutuksia, kasvien elintärkeä pölyttyminen hankaloituu olennaisesti ja luonnon monimuotoisuus kärsii pahasti. Lisäksi kentän vieressä kulkeva Vantaanjoen sivuhaara Longinjoki on kaupunkimme kalalajistolle merkittävä vesistö. Huomionarvoisimpana mainittakoon sen olevan meritaimenen nousureitti kutupaikoille. Lisää Longinjoesta ja sen eläimistöstä voit lukea tästä.

Malmin kenttää ympäristöineen olisi mahdollista kehittää lentotoiminta ja niityt säilyttäen, mikäli vain halua löytyy. Malmin kentälle suunnitellut 25 000 asuntoa voidaan rakentaa tiiviimmin ja korkeammin alueen reunoille. Helsingissä on viime vuosina uskallettu ottaa askeleita korkeampaa rakentamista kohden (vrt. Pasila, Kalasatama). Olisi hienoa, jos sama trendi ja rohkeus jatkuisi Malmin kentän suhteen. Ja miksi ei jatkuisi, sehän on vain meistä itsestämme kiinni millaisia päätöksiä haluamme tehdä.  Meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa yhdessä, millaiseksi Malmin kentän alue muodostuu.

Avoin puolue on vahvasti mukana edistämässä luontoarvot huomioonottavaa, uutta ja rohkeaa kaupunkia ja sen suunnittelua. Sinäkin voit vaikuttaa yhteisen kaupunkimme tulevaisuuteen äänestämällä. Avoimella puolueella on Helsingissä seitsemän edistysmielistä ja aikaansaavaa ehdokasta, jotka kannattavat vahvasti luonnonsuojelua ja Malmin lentokentän säilyttämistä. Ehdokkaiden esittelyjä ollaan lisäämässä puolueen saitille. Blogitoimitus toivottaa aurinkoista kevättä rokotusvuoroa odotellessa 😊

K-P Mesterton

Valtuustosihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Avoin Puolue ja RKP kuntavaaliyhteistyöhön Helsingissä
Seuraava artikkeli
Nuoret kaupunkilaiset syrjäytymistä ja kiusaaamista vastaan
Valikko