Alkaa olla selvää, että merkittäviä ilmastotoimia on alettava tekemään kovalla kädellä, jotta tuleva ilmastonmuutoskatastrofi olisi niin pieni kuin mahdollista. Suomi ei voi ainakaan ensitöikseen pelastaa koko maailmaa, mutta oma osuus on syytä tehdä.
Yksi merkittävimmistä päästölähteistä on energiateollisuus. Suomessa fossiilisia polttoaineita käytetään sähköntuotannossa jatkuvasti vähemmän, uusiutuvan energian tullessa tilalle. Tämä on tietenkin hyvä asia, mutta päästöjen näkökulmasta se ei silti ole riittävästi. Esimerkiksi puun polttamisesta vapautuu ilmakehään yhtä lailla hiilidioksidia kuin fossiilisistakin polttoaineista. Vastuullisella metsänhakkuulla saadaan kyllä kasvatettua hiilinieluja, mutta vastuullinen metsänhakkuu ei ikinä riitä kattamaan koko Suomen energian tarvetta. Lisäksi hiilidioksidipäästöjä on pienennettävä.
Järkevä ratkaisu on ydinvoiman laajempi käyttöönotto. Tuotettaessa sähköä ydinvoimalla ei itse tuotantoprosessi synnytä lainkaan kasvihuonepäästöjä ja niitä tulee hyvin vähän kaivoksista, voimalan rakentamisesta ja muusta oheistoiminnasta. Uraaniatomin halkaiseminen on ylivoimaisesti maailman tehokkain tällä hetkellä käytettävissä oleva tapa lämmittää vettä, ja täten tuottaa sähköä turbiinien avulla. Uraaniatomin haljetessa vapautuu n. 2,8 miljoonaa kertaa enemmän energiaa kuin poltettaessa saman massainen määrä hiiltä. Tästä voi myös päätellä, että ydinjätettä syntyy erittäin vähän suhteessa saatuun energiaan.
Mikäli kaikki Suomessa tähän asti tuotettu ydinjäte koottaisiin yhteen, mahtuisi syntynyt noin parin sadan kuutiometrin kasa helposti esimerkiksi yhteen voimistelusaliin. Vastuullisesti käsiteltynä ydinjätteen aiheuttama säteily ei pääse vahingoittamaan ihmisiä eikä ympäristöä: ihminen voisi esimerkiksi huoletta uida samassa vesialtaassa, jossa ydinpolttoainetta säilytetään. Saman altaan vieressä esiintyy vähemmän säteilyä kuin ulkona normaalisti. Jopa metrin paksuinen betoniseinä riittää täysin eristämään säteilyn ympäristöstä.
Kaiken tämän lisäksi ydinvoiman käyttö on tilastollisesti merkittävästi turvallisempaa kuin energian tuottaminen esimerkiksi puuta tai hiiltä polttamalla. Vertaillaan vaikka saastekuolemia: tuotettaessa puulla tai hiilellä 1 terawattitunti energiaa, kuolee syntyneisiin saasteisiin keskimäärin 25 ihmistä. Ydinvoimalla vastaava määrä kuolonuhreja on 0.05, kun otetaan huomioon ydinvoimalaonnettomuudet.
On siis ilmeistä, että ydinvoiman lisäämisessä on järkeä. Jos Suomi uskaltaa olla johtavia maita ydinvoiman käytön ja jätteen loppusijoituksen kehittämisessä, tulee siitä varmasti olemaan merkittävää taloudellista hyötyä. Samalla ympäristö kiittää!
Avoin Puolue kannattaa ydinvoiman laajempaa käyttöä.
Kirjoittaja: Lucas Mäki