Estetäänkö Avoimen Puolueen rekisteröinti kuntavaaleihin?

Toimiva demokratia tarkoittaa että ihmisten äänet lasketaan vaaleissa ilman vilppiä ja väärennyksiä. Mutta yhtä tärkeää on että uusilla ja vanhoilla äänestäjillä on mahdollisuus päästä ehdolle vaaleissa, myös perustamalla uuden puolueen. Eikä mahdollisuus voi olla vain teoreettinen, vaan käytännössä toteutettavissa riittävällä kannatuksella.

Suomessa vaaleihin ehdokkaansa saavan puolueen perustamiseen vaaditaan 5000 allekirjoitettua kannattajakorttia. Se on ihan reilu määrä, ja tuonhan voi tietysti nykyään hoitaa sähköisesti? Mutta kun ei voi.

Suomessa on laki jonka mukaan sähköinen allekirjoitus on yhtä pätevä kuin paperille tehty. Lisäksi kampanjatiimini toteutti sähköisen kannattajakortin vahvalla tunnistuksella jo vuonna 2017, ja Oikeusministeriölläkin on oma toteutus jo tehty. Lakia on kuitenkin jostain syystä tulkittu niin, että vain paperille täytetyt kannattajakortit hyväksytään ja sähköisen järjestelmän käyttöönotto vaatii lakimuutoksen.  Uusi sähköisen kannattamisen salliva lakiesitys on  jo valmisteltu, ja hallitus toivottavasti antaa sen eduskunnan käsiteltäväksi syyskuussa.

Ensi keväänä on kuntavaalit, ja Avoin Puolue tietääkseni ainoa kannattajakortteja niitä varten aktiivisesti keräävä yhdistys. Kertokaa jos tiedätte muista! Meillä on jo valtuustoryhmä Helsingissä ja olemme olleet kaupungin politiikassa aktiivisia edistyksellisten aloitteiden ja yhteistyön tekijöitä. Edellytykset saada ehdokkaita läpi ensi vuoden vaaleissa ovat siis hyvät.

Mutta miten voimme käytännössä kerätä kannattajakortit, kun sähköinen kortti ei ole sallittu, ja koronarajoitukset estävät sekä tapahtumien järjestämistä että kynien ja paperien siirtelyä kädestä käteen? Perinteisesti valtaosa korteista on kerätty katukampanjoinnilla, mitä emme voineet tehdä keväällä eivätkä loppuvuodenkaan mahdollisuudet näytä hyvältä.

Suomi on tunnettu demokratian mallimaana, ja on uusimmassa “demokraattisimmat maat”-listauksessa viidennellä sijalla.  Olen itse ollut todella tyytyväinen siihen kuinka reilusti ja hyvässä hengessä Suomessa useimmiten toimitaan isosti uutisoiduista poliittisista ”riidoista” huolimatta. Demokratia ei kuitenkaan ole kerralla kuntoon hoidettu juttu, vaan sen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä. Demokratia heikentyy nopeasti jos joku sen keskeinen elementti – kuten uusien puolueiden rekisteröinti – ei syystä tai toisesta käytännössä onnistukaan kansalaisilta.

Tälläisen uhan edessä kuitenkin olemme. Pätevä sähköinen kannattajakortti on toteutettu jo vuosia sitten, mutta hallitus ei ole hyväksynyt sitä, vaikka sähköiset lomakkeet viranomaisasiointiin kuten kansalaisaloitteiden kannatukseen ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Tämän vuoden koronatilanteessa paperisten kannattajakorttien kerääminen on erittäin hankalaa tai mahdotonta, joten sähköinen kannattajakortti tarvitaan nopeasti että keräysaikaa jää riittävästi ennen huhtikuun vaaleja. On myös olennaista että ennen sähköisen kortin käyttöönoittoa kerätyt paperiset kortit hyväksytään, kunhan ne on täytetty sallitun aikarajan sisällä.

Mahdollisuus saada uusia puolueita ja ehdokkaita reiluin ehdoin rekisteröityä vaaleihin ei ole pikkujuttu, vaan toimivan demokratian olennainen osa joka esimerkiksi erottaa Suomen Venäjästä. Viime viikkoina uusien puolueiden sulkeminen keinolla jos toisella vaaleista on johtanut valtaviin protesteihin Valko-Venäjällä. Jos uusien puolueiden rekisteröiminen Suomen ensi vuoden kuntavaaleihin käytännössä estetään sallimalla sähköinen kannattajakortti liian myöhään ennen vaaleja on kyseessä Euroopan Unionin perusarvoihin liittyvä ihmisoikeusasia. Se ei vahvistaisi Suomen asemaa yhtenä maailman demokraattisimpana maana.

Lakiesitys on seuraavaksi menossa eduskuntaan valiokuntakäsittelyyn. On kuitenkin lähinnä hallituksesta kiinni, kuinka nopeasti laki tulee voimaan. Toivottavasti hallitus ymmärtää asian tärkeyden ja sallii Oikeusministeriön valmiin järjestelmän käyttöönoton riittävän ajoissa.

Petrus Pennanen

3 kommenttia. Leave new

 • Petri Puustinen
  29.8.2020 10:59

  Samaa mieltä sähköisestä kannattajakorttien keräämisestä ja lakiehdotuksen pikaisesta käsittelystä. Historian jäänteet eli keskenään kilpailevat stalistipuolueet skp ja ktp keräävät paperilla kortteja koroonaa uhmaten.

  Vastaa
 • Osta Väyryseltä seitsemän tähden liike ja vaihda puolueen nimi sekä säännöt. Ei väykkä sitä tarvitse, kun palasi kepuun.

  Vastaa
 • Petri Puustinen
  12.10.2020 18:58

  Osta Väyryseltä seitsemän tähden liike ja vaihda puolueen nimi sekä säännöt. Ei väykkä sitä tarvitse, kun palasi kepuun.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Avoin Puolue järjestämässä Lapinlahti 247 Open Stagea 1.-10.8.
Seuraava artikkeli
Luontoa, työntekijöiden kuulemista ja läpinäkyvyyttä kaupunginvaltuustossa
Valikko