Päätimme myydä korttelin keskustasta, mutta kukaan ei tiennyt millä hinnalla!

Vuoden 2020 viimeisessä valtuuston kokouksessa hyväksyttiin mm. kaupunginhallituksen esittämä budjetti ensi vuodelle, keskusteltiin vuoden 2019 arviointikertomuksesta ja käytiin läpi arvorakennusten kaavoitusasioita sekä mietittiin vaihtoehtoja Vaasankadun kehittämiseksi.

Budjettiin liittyen mediassakin viime aikoina hyvin esillä ollut kotihoidontuen Helsinki-lisän leikkaus yli 1-vuotiailta aiheutti voimakasta keskustelua, mutta ko. leikkaus päätettiin kuitenkin toteuttaa kokoomuksen, vihreiden, sdp:n ja rkp:n kannatuksen voimin. Helsinki-lisä poistuu yli 1-vuotiailta suunnitelmien mukaan 1.6.2021. Koronapandemian luomasta taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta kaupunki panostaa mm. uusiin kouluihin, peruspalveluiden ylläpitoon, ilmasto- ja mielenterveystyöhön sekä uusiin raitiolinjoihin. Kunnallis- ja kiinteistöveroprosentteihin ei tule korotuksia. Budjettikeskustelusta uutisoi myös HS 9.12.

Vuoden 2019 arviointikertomusta koskevassa asiassa Petrus kritisoi tarkastuslautakunnan toistamiseen havaitseman vakavan jääviysongelman kommentointia liian ylimalkaisena. Nyt kaupunginhallituksessa on samoja henkilöitä, jotka ovat päättävässä asemassa myös kaupungin tytäryhtiöissä. He voivat siis olla päättämässä itselleen julkisista varoista lisää budjettia, jonka käyttämisestä saavat myös päättää. Asia on jatkuvasti otettava vakavasti, koska ei ole selvää kuinka hyvin korruptio voidaan estää nykytilanteessa. Pennasen huomio kiinnittyi kaupunginhallituksen vastaukseen, jossa mainittiin yksikantaisesti ”kokonaisedun toteutumisen edistämisen kannalta järjestely on asianmukainen.” Avoin puolue odottaa että kaupunginhallitus ottaa asian vakavasti ja antaa kunnollisen vastauksen miten ongelmat vältetään.

Digitaaliset terveyspalvelut olivat myös tarkastelun alla. Samaisessa puheenvuorossaan Petrus sivusi aihetta huomioimalla, että palveluiden parantamisen tärkeä osa-alue olisi integroida ne yhden ja saman kanavan alle. Tällä hetkellä osa asioista hoituu Oma kanta -palvelun kautta, ja osa taas kaupungin terveyskeskusten sivustojen kautta. Luonnollisesti asiakkaalle on sitä parempi, mitä enemmän asiat voi hoitaa yhdessä paikassa.

Bulevardilla sijaitsevan entisen teknillisen korkeakoulun, viimeksi Metropolian käytössä olleen ja nyt Kojamon omistaman ja hotelliksi suunnitellun arvorakennuksen asemakaavan muuttamispäätöksen yhteydessä Petrus kysyi aiheellisesti miten alun perin vuonna 2017 tehdyn kaupan hinta muuttuu rakennuksen käyttötarkoituksen ja rakennusoikeuksien muutosten myötä. Kolme vuotta sitten hinnaksi kaavailtiin noin 80M€, mutta asemakaavan muuttuessa aiotusta se saattoi nyt olla esimerkiksi 60M€ tai 100M€. Kukaan kokouksessa olleista kaupungin pormestareista tai virkakunnan edustajista ei osannut vastata Pennasen kysymykseen hinnasta. Hallinnon avoimuuden ja päätöksenteon asiallisuuden nimissä Petruksen kysymys sai kaikua myös muilta valtuutetuilta. Jotta hinta saataisiin selville ja päätös voitaisiin tehdä järkevästi Pennanen esitti asian pöydällepanoa ja käsittelyä seuraavassa kokouksessa, jota Vasemmiston Sami Muttilainen kannatti. Asiasta äänestettiin – äänestyskartta alla. Petruksen pöydällepanoesitys ei mennyt läpi – perusteena “kyllä se hinta varmaankin on ihan ok, vaikkei sitä nyt tiedetäkään”.

Menettely missä yhteisen omaisuuden kaupasta päättävät eivät tiedä edes suurinpiirtein montako miljoonaa kaupasta saadaan, kansalaisista puhumattakaan, ei ole meistä ok! Kaikki näin suuret päätökset pitäisi tehdä vain kunnollisilla, selvillä tiedoilla kaupan ehdoista.

Pennasen ja Tapio Klemetin yhdessä tekemä aloite autopaikkojen rakennuskustannusten huomioimisesta maankäyttömaksuissa edistää kaupungin kasvua säilyttämällä vihreyttä ja vehreyttä, rakentamalla tiiviisti ja hyödyntämällä parkkipaikkoja asuinrakentamisen käyttöön. Parkkipaikat voisi integroida rakennusten yhteyteen, esimerkiksi parkkihallina asuintalon alle. Petruksen puheenvuoroon asiasta tästä.

Vasemmiston Mia Haglund on tehnyt aloitteen Vaasankadun muuttamisesta pihakaduksi. Avoin puolue näkee asian edistämisenarvoisena. Petrus käytti oivan puheenvuoron tuoden esiin Vaasankadun aseman kaupungin epävirallisena punaisten lyhtyjen alueena eli strippaus- ja hierontalaitosten keskittymänä. Seksityöntekijöiden turvallisuudesta ja ihmiskaupan ehkäisystä pitäisi pitää paremmin huolta esimerkiksi Amsterdamin mallilla, missä viranomaiset valvovat että asiakkaan maksama raha todella päätyy seksityöntekijöille eikä välikäsille, ja alueen turvallisuutta hoidetaan erikoistuneiden viranomaisten ja yrittäjien yhteistyönä.

Valtuuston vuosi saatiin pakettiin, ja ensi keskiviikkona on valtuuston tämän vuoden ensimmäinen kokous. Siitä onkin tarkoitus tehdä historiallinen 😉 Tulkaa katsomaan ryhmäkokoustamme livenä Pennasen Facebook-sivulla n. klo 17.

Hyvää alkanutta vuotta!

Valtuustosihteeri

K-P Mesterton

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Teemamme ovat esillä – käy äänestämässä!
Seuraava artikkeli
Terhi Simola saa tamperelaiset voimaan paremmin
Valikko