RKP erotti – mitä ajattelen?

Terveisiä Helsingin tarkastuslautakunnasta! Olen täällä nyt puheenjohtajana. Tarkastuslautakunta seuraa kaupungin strategian toteutumista läpi koko 40 000 hengen organisaation ja tekee toimenpidesuosituksia asioiden parantamiseksi.  Käsittelemme tänään kokouksessa lapsiperheiden sosiaaliohjausta, nuorisotyön vahvistamista sekä matematiikan ja lukutaidon oppimisvajeen korjaamista kouluissa.

Tästä tärkeästä työstä minut halutaan nyt erottaa. RKP on vaatinut minua luopumaan luottamustehtävistä, sekä valtuuston sijaisena että tarkastuslautakunnan jäsenenä. Tähän on syynä “vakava rikos”: Sain tuomion huumeiden hallussapidosta, en jakelusta tai myymisestä. Hallussapitoa voi verrata viinikaapin omistamiseen. En siis ole tehnyt pahaa kenellekään tai millekään. Tämän lisäksi olen tuomion mukaan väkivallan ja vahingonteon uhri, ja minun täytyisi siis erota. Tätä voisi verrata samalla viikolla tuomion saaneeseen valtuutettu Arhinmäkeen, joka tuhosi valtion omaisuutta ja saa jatkaa. RKP siis tuomitsee uhrin – huumetuomionkin perustana oli poliisien kutsuminen kotiin ja ilmianto, jonka ilmoitettu tarkoitus oli tuhota maineeni ja urani. Työni valtuustoryhmässä oli sujunut hyvin ja ystävällisesti mukavien poliitikkokavereiden kanssa.

Olen tehnyt ahkerasti aloitteita RKP:n äänestäjille ja ryhmä on tukenut niitä aktiivisesti. Siksi olin yllättynyt kun välittömästi pahoinpitelysyytteet hylkäävän tuomion julkistamisen jälkeen ryhmän puheenjohtaja Björn Månsson soitti minulle ja ilmoitti että tiedote erottamisestani oli valmiina lähtemään. Olin kuvitellut että ongelma olisi pahoinpitely, eli että tekisin pahaa jollekin toiselle, ei haĺlussapito omaan käyttöön. Olin syömässä kun puhelu tuli enkä ehtinyt jutella kunnolla. Laitoin viestiä ja yritin soittaa, mutta vastausta ei tähän mennessä ole kuulunut. Erottaminen harmitti suuresti – tilanne olisi ollut parempi, jos asia olisi käyty kanssasi lävitse kasvotusten niin etten olisi ollut yllättynyt eikä asian yksityiskohtia tarvitsisi puida julkisesti.

Huumeiden hallussapito josta minut tuomittiin on dekriminalisoitu useissa Euroopan maissa. THL suosittelee dekriminalisointia myös Suomessa. Erottaminen valtuustoryhmästä vertautuu esim. nuoren erottamiseen työstä kannabiksen polton takia. Miltä tämä tuntuisi nuoresta, ja miltä se tuntuu RKP:stä? Ainakaan se ei sovi liberaaliin imagoon. Toimin hyvänä esimerkkinä huumetuomiosta: Olen taloudellisesti riippumaton eikä minun tarvitse enää tehdä töitä. Olen maksanut veroja useita miljoonia euroja, joten voin kuvitella saavani sitä vasten yhteiskunnan palveluita.

Olen käyttänyt energiaani valtuustoon, koska haluan tehdä jotain hyödyllistä elämälläni ja siihen valtuusto antaa mahtavat mahdollisuudet. Vaikuttaminen valtuustossa on minusta todella hauskaa ja antoisaa työtä entistä paremman Helsingin kehittämiseksi. Poliitikot tuppaavat olemaan mukavia ihmisiä ja heidän seurassaan tuntee olonsa kotoisaksi. Tarkastuslautakunnan olen kokenut erityisen tärkeäksi vaikutuskanavaksi, jossa olen ollut hyvin aktiivinen.

Tehtävästäni valtuuston varajäsenenä totean, etten eroa missään tapauksessa. Sille ei ole perusteita. Ajattelin tänään lautakunnan kokoukseen mennessä, että jos ryhmä haluaa minun eroavan lautakunnasta, teen niin, koska he nimittivät minut jäseneksi sinne. Mutta on sääli lopettaa tärkeä työ puolivälissä kesken kauden. Esimerkiksi käy käynti opioidikorjaushoidon poliklinikalle. Todella tärkeä aihe ja olin melkein ainoa joka kysyi kysymyksiä ja keskusteli henkilökunnan kanssa.

Helsingissä kuolee yli 50 ihmistä vuodessa opioidiyliannostukseen. Olin tehnyt valtuustoaloitteen naloksoni-nenäsumutteen saatavuudesta – sitä ei näet ollut edes reseptilääkkeellä määrättävissä. Puhuin lääkärille naloksoni-nenäsumutteesta ja hän kertoi jutelleensa ylilääkärin kanssa ja sumutetta voi nyt määrätä. Aloitteeni tuotti siis tulosta: Toivottavasti ihmishenkiä säästyy sen seurauksena.

Kerroin tänään lautakunnan kokouksessa erosuunnitelmistani ja yllättäen useat kokouksessa olleet pyysivät etten eroa, vaan jatkan kokouksiin osallistumista ja annan valtuuston hoitaa erohommia jos hoitaa. Vastaus vaikutti suorastaan yksimieliseltä. Sain myös mielenkiintoisen tiedon: RKP:n ryhmään kesken kauden loikannut Liike Nytin 1. varajäsen on edelleen jäsen lautakunnassa, johon Liike Nyt hänet aikoinaan nimitti, yli vuosi loikkauksensa jälkeen. RKP on kuulemma puhunut hänen erostaan lautakunnasta mutta mitään  ei ole tapahtunut.

Jos siis RKP pitää ryhmäänsä loikanneiden lautakuntajäsenyydet voimassa, onko heillä perusteita vaatia minulta ryhmästä poistetulta eroa lautakunnasta? No ei, samat säännöt kaikille, eikä RKP voi tulkita asiaa niin että heille tulevat eivät eroa mutta heiltä lähtevät eroavat.

Psykedeelit ovat jo Suomessakin terapiakäytössä ja empatogeenit (kuten MDMA) ovat tulossa terapiakäyttöön. On siis vain ajan kysymys että näitä aineita jaetaan laillisesti lääkkeinä. Esimerkiksi psykedeelinen anesteetti ketamiini onkin jo laajassa käytössä kivun ehkäisystä masennuksen hoitoon. Käyttämäni aineet, LSD ja MDMA, ovat samoja kuin mistä Elon Musk jäi kiinni. Myös Bill Gates ja Steve Jobs käytti niitä. Muskia ei tosin irtisanottu työstään, toisin kuin minut. Hekin ovat yrittäjiä, tosin huomattavasti isommissa saappaissa. Nämä kuuluisat yrittäjät ovat kertoneet saaneensa inspiraatiota keksintöihinsä psykedeeleistä. Saman voin todeta itsekin.

Tässä joitakin valtuustoaloitteitani mitä RKP on kannattanut valtuustossa:

17.1. Valtuuston kokouksessa tein ponsiehdotuksen Cygnaeusskolanin opetuksista; automatisoitu painovoimainen ilmanvaihto on parempi kuin täyskoneellinen. Eva Biaudet kiitti minua hyvästä puheesta. Äänestyksessä ehdotukseni sai 45 valtuutetun äänen ja se hyväksyttiin. RKP tietysti kannatti ehdotustani.

18.9.22 Tein valtuustoaloitteen kaupungin ylimmän johdon muistioiden julkaisusta ja kaupunginhallitus hyväksyi sen. Olen pitänyt avointa hallintoa esillä tekemällä myös valtuustoaloitteen lautakuntien ja hallituksen kokousten live-lähetyksestä. RKP:n edustaja kannatti valtuustossa ehdotustani muistioiden julkaisusta ja teki palautusesityksen, mikä äänestyksessä hyväksyttiin.

6.10.21 Jätin valtuustoaloitteen pienveneilyn helpottamiseksi; Veneiden kiinnityspaikkojen lisäämistä, Katajanokan kanavan ruoppaamista ja kaikilla veneilijöille avoimien laiturien lisäämistä. RKP:n edustaja kannatti ehdotustani ja RKP luonnollisesti kannatti aloitettani.

Tässä asiat, joista olen jo tehnyt aloitteita, joiden toteutusta haluan seurata jatkossa:

  • Julkisten tilojen siirtäminen ihmisten käyttöön Varaamo-palvelun kautta. Koulujen tilojen siirto on jo käynnissä.
  • Pienreaktorien käyttöönotto kaukolämmitykseen Helenillä; tein Suomen ensimmäisen aloitteen aiheesta 2017. MIelenterveyshoidon seuranta; 83 päivän odotusaika terapiaseteliin on liikaa.
  • Yhden luukun periaatteen käyttöönotto perhekeskuksissa; tein asiasta kaksi valtuustoaloitetta.
  • Tiettyyn aiheeseen erikoistuneiden vapaaehtoisten opettajien käyttö kouluissa, esimerkiksi eläkeläisten jotka ovat erikoistuneet tiettyyn asiaan.
  • Toinen aloitteeni on yhteen aineeseen keskittyvien, kaikista kouluista oppilaita kokoavien erikoisopetuspäivien järjestäminen.
  • Koulujen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö koneellisen ilmanvaihdon sijasta.
  • Sairaanhoitajien vastuun lisääminen antamalla hoitajatiimeille päätösvaltaa joissakin nyt lääkäreille kuuluvissa asioissa.

Onneksi voin jatkaa näiden asioiden edistämistä valtuustossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Edellinen artikkeli
Avoin puolue on erilainen – tule mukaan ehdokkaaksi tai vapaaehtoiseksi EU-vaaleihin 2024!
Seuraava artikkeli
Eurovaalit 2024 – Tule ehdokkaaksi Avoimen Puolueen listalle!
Valikko